Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

ARCH24

Inspiring lectures about the elderly, living and well-being

Van 17 tot 19 juni 2024 vond de ARCH24 conferentie plaats in Helsinki, Finland. In de 6e editie van deze conferentie werden 172 internationale professionals en onderzoekers samengebracht met kennis van ontwerpen voor welbevinden, gezondheid en zorg vanuit 25 verschillende landen. Interessant aan deze conferentie is de symbiose tussen praktijk en onderzoek. Ook HOUSE onderzoekers Sander, Eva en Elke, samen met nog 3 andere collega’s van de Designing for More onderzoeksgroep, namen deel aan deze conferentie. Naast het delen van de HOUSE resultaten via posters en paper presentaties, werden de onderzoekers 3 dagen lang geïnspireerd met lezingen uit onderzoek en praktijk. We delen graag onze persoonlijke favorieten rond het thema:

Dr. Keng Hua Chong ontving de prijs voor beste academische paper met hun studie rond een participatieve traject dat ze hebben afgelegd bij het inclusief ontwerpen van ‘Pelatok Art Farm’ te Singapore. Een heel doorgedreven aanpak werd gehanteerd om niet alleen de noden van de bewoners te begrijpen, maar ook hun perceptie op het mentale welbevinden en hun aspiraties te leren kennen. Meer informatie over het project vind je in deze publicatie en ook via dit filmpje.

Architect Morten Rask Gregersen van het Deense architectenbureeu NORD gaf een inspirerende sessie waarbij hij ons meenam in hoe hun bureau op zoek gaat naar antwoorden op de demografische uitdagingen van vandaag en morgen, door het ontwikkelen van nieuwe woonzorg typologieën. Hij deelde intrigerende praktijkvoorbeelden waarin zorg op alternatieve manieren ingevuld wordt en woonbuurten community building stimuleren, zoals co-existing village, Midgaard of Furuset Hageby. Fun fact: ook in Zedelgem hebben ze een sociaal woonproject, maar dit werd hier niet besproken. Meer informatie over hun visie vind je hier.

Collega Iris Beulens gaf een keynote over haar persoonlijke ervaringen als ontwerper-onderzoekers rond haar onderzoek in palliatieve zorg. De huidige literatuur rond dit specifieke thema spitst zich vandaag vooral toe op het delen van methodieken en resultaten, maar niet op het delen van ervaringen rond het verzamelen van data en het in dialoog gaan met mensen die palliatief zijn. Met haar bijdrage wilde ze deze ‘gap’ dichten. Zo bundelde ze haar persoonlijke nota’s van 4 jaar onderzoek waarin ze goede, slechte en pijnlijke/emotionele ervaringen deelt. Haar inzichten kunnen toekomstige nieuwkomers in het veld helpen om zich zo goed als het kan voor te bereiden op kwalitatief onderzoek in de palliatieve sector.

Dit is een kleine greep uit de interessante sessies. Binnenkort zijn ook de proceedings van ARCH24 beschikbaar, waar je alle papers kan lezen. Indien je hiervan graag op de hoogte gehouden wordt, geef ons gerust een seintje.

< Back

Our HOUSE partners