Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Advisory committee 4

Looking back at the HOUSE advisory committee from May 2024

In mei 2024 vond de 4e HOUSE begeleidingsgroep plaats. Deze keer waren we te gast bij HOUSE partner ‘Departement Omgeving’ in het Ferrarisgebouw te Brussel. In dit artikel blikken we terug op deze geslaagde en inspirerende bijeenkomst met de maatschappelijke partners uit de verschillende sectoren, het HOP team en het onderzoeksteam.


Plenaire sessie

Zoals gebruikelijk startten we met een plenaire sessie waarin een update werd gegeven van het HOUSE onderzoek. An-Sofie vertelde over de acties, publicaties en communicatie waaraan het team de afgelopen maanden werkte. Ze lichtte ook de vervolgstappen toe voor de ontwikkeling van een evaluatie-instrument rond wonen, ouderen en welbevinden (werkpakket 3) en de aankomende studie rond ontwerpend onderzoek en ruimtelijke scenario’s (werkpakket 4).

Ariane lichtte vervolgens haar analyse van de interviews uit het kwalitatief onderzoek toe. In haar 1e paper focust ze op de woonpaden van kwetsbare ouderen en welke factoren deze woonpaden beïnvloeden. Een van haar conclusies toont dat er een sterke verwevenheid is tussen wonen en andere levensdomeinen. De resultaten plaatsen ook het huidige discours rond 'anticiperend gedrag', 'moving in time' en 'vroeger nadenken over later' in een ander daglicht. Haar onderzoek kan je binnenkort lezen als hoofdstuk in het “Jaarboek Armoede en Ongelijkheid” van UAntwerpen.

Onderzoeker Sander presenteerde een framework dat eveneens binnenkort gepubliceerd wordt en waarin subjectieve ervaringen van bewoners geplaatst worden binnen de fysieke woonomgeving (meer informatie: zie dit artikel).

Een van onze nieuwe collega’s, Charlotte, toonde haar lopend onderzoek rond de systematische literatuurstudie naar woonkenmerken die subjectief welbevinden op latere leeftijd beïnvloeden. Hieruit blijkt dat subjectief welbevinden tot op vandaag nog niet helder geoperationaliseerd is binnen (internationaal) onderzoek, wat resulteert in onderzoek rond ‘subjectief welbevinden’ dat een diverse focus heeft, gaande van geluk, tot autonomie, psychologische gezondheid, enz. Daarbij wordt steeds veel aandacht geschonken aan veiligheid en valpreventie en amper aan architecturale design kenmerken.

Ten slotte gaf Elke meer uitleg over twee HOUSE-uitkomsten, specifiek voor de praktijk, namelijk de HOUSE taxonomie (zie dit artikel) en de lesmodule en test voor lagere scholen. Deze laatste betreft een lespakket 'woon wonderland' dat momenteel wordt uitgetest in de 2e en 3e graad van de lagere school. Hiervoor werd ook een online test ontwikkeld 'Welke woonvorm past bij jou?' die aan de hand van 3 eenvoudige opdrachten laat zien welke woonvormen bij jouw voorkeur aansluiten. Binnenkort is deze beschikbaar via de HOUSE website.


Workshops en netwerkmoment

In deel 2 van de begeleidingsgroep werden drie workshops georganiseerd:

  • Workshop 1 behandelde het thema ‘Ontwerpend Onderzoek’ en de vervolgstappen die we nemen (werkpakket 4). In deze workshop werd de ontwerpstudio die in het najaar zal plaatsvinden ook toegelicht.
  • Workshops 2 en 3 gingen over de kwantitatieve bevraging in de volgende fase van het onderzoek (werkpakket 3). In deze workshops werden details rond deze vragenlijst toegelicht samen met de finale vragenlijst op het einde van het HOUSE project.

Aan de hand van begeleidende vragen werd input gevraagd aan de experts in elk van deze workshops. Naar goede gewoonte sloten we de meeting af met een slotwoord van Ann en een netwerkmoment met lunch waar we verder konden praten met de deelnemers.

< Back

Our HOUSE partners